divendres, de febrer 05, 2010

Castellar també és dels infants

“Ningú no pot representar els infants sense preocupar-se de consultar-los, escoltar-los i fer-los partícips de les decisions”, diu el psicopedagog Francesco Tonucci a “La ciutat dels infants”, la seva obra més coneguda. Com a alcalde de Castellar, tinc l’obligació i la vocació de representar a tots els ciutadans de la vila inclosos, naturalment, els infants. Moltes vegades ens oblidem dels més petits, o simplement pensem que son “poc madurs” per opinar i decidir. Ens equivoquem.

A Castellar tenim alguna experiència sobre la participació dels infants en la pressa de decisions. S’han fet tres processos participatius perquè els nens i nenes poguessin escollir els jocs infantils de la Plaça Major, la Plaça Europa i Can Carner. És evident que amb això no n’hi ha prou, que és necessari establir canal de participació dels infants en les decisions del nostre municipi. Amb aquesta voluntat hem posat en marxa el Consell d’Infants de Castellar del Vallès. Tal i com vaig dir als 18 representants dels nens de Castellar al nou Consell d’Infants, “l’Ajuntament té l’obligació d’estar al vostre servei”.

Cal que donem als infants el paper de protagonistes, concedir-los la paraula, permetre’ls que s’expressin i que diguin la seva. També és necessari que els adults aprenguem a escoltar-los, fem l’esforç d’entendre‘ls i tinguem la voluntat de prendre seriosament en consideració tot allò que diuen els nens i les nenes de la nostra vila.

El Consell d’Infants és també una eina d’aprenentatge: els nens que formen part d’aquest òrgan de representació i participació hauran d’aprendre a escoltar els seus companys i transmetre les seves propostes. És, en definitiva, una escola de democràcia.

És obvi que no podem delegar en els infants la responsabilitat dels projectes que, com és natural, haurà de recaure sobre persones que tinguin la titulació necessària. Però sí que podem demanar-los que, amb la col·laboració dels tècnics, projectin espais i estructures reals per a la vila.

Estic convençut que amb les aportacions que es faran des de el Consell d’Infants millorarem notablement Castellar del Vallès i que aquesta millora serà beneficiosa per a tothom.

Podeu conèixer l’activitat del Consell d’Infants en aquest site:
http://www.castellarvalles.cat/conselldinfants