dimarts, d’abril 28, 2009

Èxit i continuïtat dels pressupostos participatius

L’experiència pilot de pressupostos participatius a Can Carner i la plaça d’Europa ha estat més que satisfactòria. L’Ajuntament va convocar els veïns perquè concretessin projectes de millora de la via pública per valor de 300.000 euros, 150.000 a cada sector. Durant els darrers cinc mesos s’han fet reunions de diagnosi i debat per decidir aquestes inversions, amb la participació d’uns 70 veïns. El resultat final és molt positiu.

Governar és, bàsicament, prioritzar. I això és el que han fet els veïns d’aquests dos barris. Des de l’Ajuntament –i des de la classe política–, de vegades, es té una percepció esbiaixada de les prioritats de la ciutadania; en aquest sentit, els pressupostos participatius han resultat ser una eina magnífica per prendre el pols a diverses zones de Castellar. En els processos participatius de Can Carner i la plaça d’Europa han sorgit, a més, propostes molt interessants, exportables a la resta del municipi. Per exemple, la instal·lació de papereres amb dispensadors de bosses per a recollir excrements d’animals.

Per tots aquests motius hem decidit donar continuïtat a l’experiència. Cada any destinarem 300.000 euros a dos sectors de la vila perquè els seus veïns decideixin en què s’inverteixen (sempre en millores de la via pública). Al 2010 serà el torn de la plaça de la Llibertat i del carrer de Juan de la Cierva, dues zones que, segons el nostre parer, necessiten aquestes inversions.

Per últim, vull destacar que, en el transcurs dels processos participatius d’enguany, ha nascut una nova associació de veïns: la de Can Tolrà. El naixement d’agents socials al municipi sempre és motiu per felicitar-nos.

Més informació sobre els pressupostos de Can Carner i plaça d’Europa en
aquest enllaç.