dimarts, de novembre 03, 2009

Formar en democràcia












És important educar als infants en els valors democràtics si volem aconseguir una ciutadania més compromesa i solidària. Aquesta és una tasca que correspon a la pròpia família, a l’escola i, naturalment, als ajuntaments. Perquè els infants visquin i interioritzin plenament la democràcia cal que exercitin els valors democràtics, que tinguin capacitat de participar i decidir.

Acabem de tancar una nova experiència participativa amb els infants de Castellar del Vallès, els infants d’entre 3 i 12 anys de la Plaça Europa i Can Carner han escollit els jocs infantils que s’instal·laran a aquestes dues zones de la vila. Una experiència similar ja va tenir lloc l’any 2008 quan els infants de Castellar van poder escollir el mobiliari de la Plaça Major. El balanç de totes tres experiències ha estat molt positiu, especialment per la resposta important que ha tingut.

El més rellevant de tot és que els infants han pogut expressar la seva opinió i aquesta ha estat escoltada i tinguda en compte. No faltarà qui pensi que es tracta d’una pèrdua de temps i que l’Ajuntament hauria d’enfocar els seus esforços a assumptes de major transcendència. Penso que estan equivocats i que, en tot cas, se’ns hauria d’acusar de deixar sovint en un segon pla la participació social i democràtica dels infants.

Si volem tenir ciutadans capaços d’implicar-se en els afers públics, de preocupar-se pel bé comú i de participar en la construcció d’una societat cada vegada més justa, hem de formar les noves generacions en els valors democràtics. La millor manera de fer-ho és permetent als infants exercir la democràcia.

Per tot el que he dit, vull agrair a tots els infants que han participat en l’elecció dels jocs la seva contribució a fer un poble millor. Felicitats!