divendres, de novembre 06, 2009

Amazònia, masato o petroli

Els amics de la Lliga dels Drets dels Pobles m’han fet arribar una invitació per l’estrena del documental Amazònia, masato o petroli. El masato és una beguda pròpia dels pobles indígenes de la selva amazònica del Perú feta a base de iuca bullida. Simbolitza la unió dels pobles amazònics i la seva simbiosi amb la natura. En contrast, l’explotació d’hidrocarburs amenaça a contaminar l’aigua, destruir la selva i, en conseqüència, liquidar les comunitats indígenes i camperoles que viuen d’aquests recursos.

El 72% de la selva peruana, on viuen més de 400.000 indígenes de 55 pobles diferents, està amenaçada per l’explotació de petroli i gas. Malmetre l’Amazònia no solament suposa acabar amb una de les biodiversitats més riques del nostre planeta si no cometre un genocidi en tota regla.

Durant les meves vacances d’estiu he tingut el privilegi de visitar alguns indrets de l’Amazònia peruana on la Regidoria de Cooperació està subvencionant programes de desenvolupament (ja ho explicava el passat setembre en aquest bloc). Segurament aquesta és la raó per la qual sento tan proper el problema i faig meves les reivindicacions que s’exposen al documental.

Des de fa alguns temps els indígenes s’estan mobilitzant contra la privatització de la selva. Aquest és el tema del documental, dirigit per Josep Ramon Giménez i produït per la Lliga dels Drets dels Pobles. Si hi esteu interessats, la cita és el proper dijous 12 de novembre al cinema Casablancas-Kaplan de Barcelona (Passeig de Gràcia, 15). Per anar obrint boca, podeu mirar un tràiler del documental:

Fes clic per veure el tràiler d'Amazònia, masato o petroli