La llengua és una eina bàsica d’integració, però al mateix temps pot ser una barrera. Per això és tan important facilitar l’aprenentatge del català a les persones que han vingut a viure a Catalunya o que no han tingut l’oportunitat d’aprendre correctament la nostra llengua.
El programa “Voluntariat per la llengua” és una de les iniciatives més interessants per animar a les persones amb coneixements bàsics de català a parlar-lo. Pels qui no ho sàpiguen, es tracta d’un programa que promou el voluntariat lingüístic, de forma que persones que parlen habitualment català destinen part del seu temps a conversar amb persones que volen agafar fluïdesa i perdre la vergonya. Gràcies a aquest programa molts ciutadans han adoptat el català com a primera llengua en les seves relacions socials. I ho han fet d’una manera natural, sense grans esforços.
Fa dos anys vaig ser voluntari per la llengua. Es tractava de fer una cosa tan senzilla com anar amb la Pilar a fer un cafè i fer petar la xerrada. Va ser una experiència molt enriquidora que recomano a tothom. Aquest any he decidit buscar temps i repetir l’experiència. Jo també serè voluntari per la llengua.
De vegades ens omplim la boca de grans discursos i ens oblidem que les coses poden ser tant senzilles com destinar una part del teu temps lliure a ajudar a la resta mentre t’ho passes bé i fas noves amistats.
Tot això ve al cas perquè el passat dilluns vaig firmar com alcalde de Castellar un acord de col·laboració amb el programa Voluntariat per la llengua. El proper mes de novembre està previst que comencin les trobades lingüístiques de les parelles de Castellar i de la resta de poblacions que formen el Consorci de Normalització Lingüística de Sabadell.
Des d’aquí m’agradaria animar a tothom a participar en aquest programa. Ajudareu a d’altres persones i us ajudareu a vosaltres mateixos perquè viureu una experiència intensa i difícil d’oblidar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada