dijous, d’octubre 08, 2009

Carta oberta als pares i mares de l'escola l'Immaculada

Benvolgut/da,

Ara fa aproximadament un any i mig des de l’Ajuntament de Castellar del Vallès vam iniciar un procés per actualitzar les bases de la Fundació de les Escoles Tolrà, formada per representants del bisbat i també, en menor mesura, per membres del consistori. Aquest ens és el propietari de dos edificis emblemàtics en la nostra vila, l’escola de la Immaculada i l’escola de Sant Feliu, des que Emili Carles Tolrà li va cedir aquests dos immobles que històricament han tingut un ús educatiu.

Creiem que era la nostra responsabilitat clarificar responsabilitats i compromisos, especialment per l’escola Immaculada, una institució amb solera a Castellar i que actualment té prop de 250 alumnes. Durant tots aquests mesos s’ha generat un debat important, intens, a voltes apassionat, que en algun moment ha transcendit a la llum pública, i en d’altres s’ha vist entelat per causes alienes i que han accentuat el deteriorament de l’edifici.

Però la gran virtut d’aquest procés és que més enllà de les posicions que s’han defensat, els punts de vista que s’han aportat i les lògiques tensions, ja siguin internes o externes, que hi ha hagut, tots teníem present que s’havia de buscar la fórmula per garantir el projecte educatiu de l’Immaculada, que l’avala una trajectòria centenària a la vila. Havíem de trobar entre tots una solució.

I aquesta finalment ha arribat.

Amb la signatura d’aquest conveni s’aconsegueix fixar un pla de manteniment estructural de l’escola que suposarà la consolidació i rehabilitació progressiva d’un edifici d’interès històric. I el que és més important s’ampliarà l’oferta educativa del centre pel curs vinent, iniciant la secundària obligatòria, l’ESO, una reivindicació dels pares i mares de l’Immaculada i que permetrà alhora descongestionar, ni que sigui una mica, els dos instituts de Castellar.

Tot això ha estat possible gràcies a l’esforç i paciència de la direcció de l’escola, Conxita Campos i la Conxita Oferil; dels representants del Bisbat, Salvador Cristau i Fidel Catalán; el mossèn de la Parròquia, Ramon Villarino; les germanes dominiques, Montserrat Font i Rosa Puigdueta, i també dels regidors de l’Ajuntament, Aleix Canalís i Antònia Pérez.

Menció a banda mereixen els dos representants de l’AMPA en tot aquest procés, el Toni Sánchez i el Ricard Abat, que han demostrat saber encarar un difícil negociació sense prejudicis i amb amplitud de mires.

Quan cap de nosaltres estigui en el nostre càrrec, ja sigui a l’AMPA, al bisbat, a la congregació o al consistori, hi haurà nens i nenes de Castellar que podran continuar beneficiant-se del que un dia, asseguts al voltant d’una taula, vam acordar amb generositat.

Ignasi Giménez Renom
Alcalde de Castellar del Vallès