divendres, de setembre 18, 2009

Castellar acull el Pol

El passat 12 de setembre vam celebrar l’acolliment civil del Pol. És la primera vegada que es fa una cerimònia d’aquestes característiques a Castellar, tot i que no és un acte pioner al nostre país.
Què és i què representa una cerimònia d’acolliment civil? Fins fa relativament poc, en el nostre àmbit cultural el baptisme ha estat el ritual rebut per la gran majoria dels infants acabats de néixer. La nostra societat, no obstant, s’ha anar transformant i molts pares i mares no religiosos, per coherència amb la seva manera de pensar, opten per no seguir cap ritual religiós. Fins i tot hi ha pares i mares religiosos que prefereixen no batejar els seus fills per no condicionar el seu futur. Aquestes famílies es poden trobar amb un cert buit a l’hora d’exterioritzar un fet tant joiós i esperançador com és portar un fill al món. Aquesta és bàsicament la raó de ser de les cerimònies d’acolliment civil, tot i que no són incompatibles amb la cerimònia religiosa.

Amb un acte d’acolliment civil donem la benvinguda a un nou ciutadà o ciutadana, amb els drets i les obligacions que això representa. Com a infant, el Pol té dret a créixer sa i feliç i a formar-se intel·lectualment en llibertat de consciència. Com a nou membre de la comunitat haurà d’assumir responsabilitats per a la pau, la cohesió i la prosperitat comunes.

Com podeu comprovar, estem parlant de coses molt serioses. Haver celebrat el primer acte d’acolliment civil a Castellar és una responsabilitat molt gran però, a la vegada, una enorme satisfacció