Ja som gairebé a la meitat d’aquest mandat municipal, i podem dir que l’Ajuntament de Castellar té un equip de govern més que consolidat. Ara, però, ens toca lluitar contra les dificultats econòmiques amb tots els instruments al nostre abast, i per guanyar eficàcia en la nostra gestió, he decidit fer una petita reestructuració de les regidories que m’afecta personalment.
Considero que el que ha de fer l’alcalde en aquests moments difícils és dedicar totes les seves forces a combatre la crisi econòmica i a liderar els projectes estratègics del municipi. Per això he decidit deixar les regidories de Joventut i Esports. La meva feina en aquestes àrees ha estat positiva i enriquidora per a mi, i espero que també per al poble.
Estic tranquil i il·lusionat perquè deixo aquestes responsabilitats en molt bones mans: la Glòria Massagué s’encarregarà de Joventut, i la Pepa Martínez, d’Esports. Les dues són regidores ben valorades per la ciutadania, que ja estan fent una gran tasca en altres àmbits i tenen perfils idonis per assumir les noves competències.
Malgrat tot, continuaré sent el coordinador de l’Àrea Social de l’Ajuntament, perquè la nostra aposta per les polítiques socials és prioritària. Aquest any hem augmentat un 15% el pressupost de Benestar Social, i l’any que ve traslladarem totes les regidories d’aquesta Àrea a l’Espai Tolrà per tal de reforçar-ne la coordinació i millorar les nostres accions. Els castellarencs i castellarenques poden estar segurs que tenen l’alcalde al seu costat, ara més que mai.
Som un equip de govern eficient i amb sensibilitat social, i ens deixarem la pell per ajudar la gent de la nostra vila. Estem preocupats pel present, però també convençuts que, entre tots, posarem les bases per construir un futur de progrés per a Castellar del Vallès.
El nou Espai Cívic de la plaça Major estarà enllestit el primer semestre de l’any que ve. Les obres ja han encarat la seva recta final, i ahir vam convidar-hi els mitjans de comunicació per explicar-los com serà. Volem que sigui un espai comunitari, de cohesió social, que orienti la seva activitat cap a la cultura, la formació, les noves tecnologies, la promoció econòmica i, evidentment, l’oci.
L’equipament aglutinarà edificis diferents (l’Auditori Municipal Miquel Pont, l’edifici nou de la plaça Major, el Mercat Vell i el Casal d’Avis i l’antic Punt d’Informació Juvenil), però estaran connectats interiorment i funcionaran de forma integral. Hi haurà una planta dedicada per complet a l’atenció ciutadana, amb un nou Servei d’Atenció al Ciutadà i l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, entre altres dependències.
Per altra banda, l’Auditori mantindrà l’aforament actual (320 butaques), es climatitzarà i se’n millorarà l’acústica i altres característiques tècniques. L’Espai Cívic inclourà també sales per a exposicions i sales polivalents que es podran utilitzar per reunions, formació o activitats físiques. El conjunt de l’equipament disposarà, a més, de wifi, diversos punts d’accés gratuït a Internet i aules d’informàtica. En síntesi: l’any que ve tindrem, a la plaça Major, un equipament modern i complet per atendre millor la ciutadania, impulsar la vida comunitària, la cohesió social i la promoció de la nostra vila. Podeu trobar més informació sobre l’Espai Cívic en aquest enllaç.
Estem immersos en la Setmana del Pallasso, que converteix Castellar, durant 10 dies, en la capital catalana del Pallasso. El festival s’ha consolidat com un dels trets d’identitat del poble i arriba enguany a la seva 7a edició, amb 43 activitats programades –33 d’elles, espectacles de clowns pels carrers i places de la vila–. Aquestes activitats van començar dijous passat, coincidint amb la festivitat de Sant Josep.
La Fira de Sant Josep va ser tot un èxit. El temps va acompanyar, i els castellarencs i castellarenques van respondre, una vegada més, de forma multitudinària. Amb aquesta ja en van unes quantes: Sant Josep, la Trobada Custom, la Fira Fora Estocs... La gent de Castellar té ganes de gaudir del seu poble i de les activitats que es programen, i això és una molt bona notícia. La Fira d’Aliments Artesanals –que aplegava 62 parades– va ser l’activitat que més públic va aplegar dijous passat.
També cal destacar que el programa El Club, de TV3, va ser present a la plaça Major durant tota la tarda amb diverses connexions en directe.
Aquest 2009 farem la inversió anual més gran de la història de Castellar en millora de la via pública: gairebé tres milions d’euros per finançar unes 40 actuacions que afectaran 30 carrers. Ho ha explicat avui el regidor Aleix Canalís en una roda de premsa. A grans trets, renovarem 15.700 metres quadrats d’asfalt i 3.800 metres quadrats de voreres. A més, remodelarem les places de Catalunya i Mn. Cinto Verdaguer i la part antiga de la plaça Major.
Aquests projectes donaran feina a unes 275 persones, un 30% de les quals seran de nova contractació. També cal destacar que les empreses adjudicatàries de les obres finançades pel Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL) són castellarenques en un 70%. D’aquesta manera crearem llocs de treball al poble –a més de donar facilitats a empresaris i promotors d’aquí– en aquest moment de crisi econòmica.
Fins ara, la majoria d’actuacions d’aquest tipus s’havien concentrat al nucli antic de Castellar; ara les distribuirem per tota la vila, allà on siguin més necessàries (urbanitzacions incloses). Responen, doncs, a criteris de revitalització de la via pública i millora de l’accessibilitat a zones deteriorades, però també de distribució geogràfica. Totes les obres aniran acompanyades d’un procés de comunicació ciutadana, amb circulars informatives i reunions veïnals.
El FEIL, la principal iniciativa del Govern central per combatre la crisi, ha aportat gairebé 3,9 milions d’euros a Castellar. A més de la remodelació de carrers i places, també permetrà la realització de sis projectes d’estalvi energètic i reducció de consums municipals, tres projectes de reforma d’equipaments públics (entre ells, l’Espai Tolrà) i un pla de xoc de millora d’escoles. Tots s’engegaran en breu i s’acabaran abans del 31 de desembre.
La Medalla de la Vila és el màxim guardó amb què el nostre poble pot distingir una persona o entitat. Ahir vaig tenir l’honor de lliurar-la al cos de Bombers Voluntaris de Castellar, coincidint amb la seva festa anual. Aquest cos representa una gran tradició de voluntariat, que neix de l’estima al nostre poble i a la natura. Des de fa prop de mig segle, diversos grups de ciutadans han treballat en la preservació de l’entorn natural de la vila –sobretot, en la prevenció i extinció d’incendis–.
La presència continuada d’un grup de voluntaris, disposats a treballar per la seva comunitat, diu molt del nostre poble. Els Bombers Voluntaris són un exemple i un referent pel Castellar de responsabilitat, cultura cívica i cohesió social que volem construir entre tots plegats. La seva tasca és dura i, tot sovint, arriscada. Aquesta Medalla de part de l’Ajuntament és alhora un reconeixement i un agraïment en nom de tota la vila. Per altra banda, vull destacar l’èxit rotund de la 2a Trobada Custom de Castellar del Vallès, celebrada també aquest cap de setmana. Organitzada per l’Associació Custom del municipi i l’Ajuntament, hi han participat més de 1.200 motos i uns 150 cotxes. Els assistents, una gentada.
L’Espai Tolrà acollirà, l’any que ve, un nou punt d’atenció a la ciutadania. Obrirem una oficina descentralitzada del Servei d’Atenció al Ciutadà, i ho farem en una zona de Castellar densament poblada que no disposa, encara, de cap dependència municipal. Prop dels veïns i les veïnes podrem atendre millor les seves demandes i els facilitarem la realització dels seus tràmits –que podran fer d’una manera més còmoda, sense haver de desplaçar-se fins al Palau Tolrà–.
Aquesta nova seu de l’Administració municipal també disposarà d’una sala de reunions on jo mateix, els regidors i regidores i els tècnics municipals passarem visita amb els ciutadans. Volem, en definitiva, redistribuir els serveis pel poble i millorar l’atenció per tal d’apropar l’Ajuntament a tots els castellarencs i castellarenques.
Per altra banda, traslladarem a l’Espai Tolrà les regidories de Benestar Social, Cooperació i Voluntariat, Educació, Gent Gran i Salut (la de Joventut ja hi és). D’aquesta manera reforçarem la coordinació entre les regidories de l’Àrea Social i millorarem l’eficàcia de les polítiques socials, que són una prioritat per l’Ajuntament.
Tot el projecte està finançat íntegrament pel Fons Estatal d’Inversió Local, la principal iniciativa del Govern central per combatre la crisi econòmica. Començarà a executar-se el mes vinent i estarà enllestit a finals d’any.
El director general de Transport Terrestre, Manel Villalante, va considerar ahir “prou contrastada” la conveniència que el ramal del metro de Sabadell arribi a Castellar del Vallès, però en canvi va considerar “una altra cosa” el cas de Matadepera, on la Generalitat potser es decantaria per una línia de bus o tramvia. Villalante responia el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Joan Torres, que fa un mes va qüestionar la rendibilitat d'allargar les línies més enllà de les dues cocapitals, i fins i tot de l'orbital ferroviària
[...] Villalante va recordar que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) està redactant l'estudi informatiu de l'enllaç ferroviari fins a Castellar, que provocarà alguns canvis en el projecte del futur metro de Sabadell, i que “ell [Torres] ho sap”. El director de Transport Terrestre va afegir-hi que “només cal mirar l'ocupació dels busos i la congestió de la carretera”.
Les paraules del president de FGC –que també va posar en qüestió la necessitat de construir l'orbital ferroviària entre Vilanova, Terrassa, Sabadell i Mataró– van sorprendre diversos alcaldes consultats per aquest diari. Alguns es van estimar més no entrar en un intercanvi de declaracions, però tant el terrassenc Pere Navarro com el castellarenc Ignasi Giménez van refermar la seva aposta pel transport ferroviari. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, en canvi, es va mostrar “radicalment a favor de l'orbital i els FGC” més enllà de Sabadell i Terrassa.
Diumenge molts castellarencs i castellarenques vam assistir a la passada de carruatges i cavalleries dels Tres Tombs i a la Fira Fora Estocs. L’èxit d’aquestes activitats –que enriqueixen la vida cultural i comercial de la nostra vila– és una bona notícia: la presència ciutadana va ser-hi força més elevada que en edicions anteriors. La passada dels Tres Tombs, per exemple, va aplegar unes 2.000 persones al carrer. Els comerciants també destaquen la gran quantitat de públic assistent a Fira Fora Estocs, que celebrava la seva 9a edició. Organitzada per l’Associació de Comerciants de Castellar amb el suport de l’Ajuntament, hi van participar quinze establiments del municipi, que van oferir els productes de final de temporada a preus baixos (un 65% eren del sector de la moda). A la plaça Major, a més, també s’hi podia trobar la Fira del Trasto. Sens dubte, va ser una bona oportunitat pels comerços i per tots els castellarencs i castellarenques.
Davant la proximitat del Dia Mundial de la Dona Treballadora, ahir vam presentar, en roda de premsa, les polítiques d’igualtat de l’Ajuntament de Castellar per al 2009. Vaig fer-ho amb les regidores Antònia Pérez, Pepa Martínez, Glòria Massagué i Mercè Giménez. Entre les mesures anunciades hi ha un projecte que m’il·lusiona especialment: la propera creació d’una Regidoria d’Igualtat. Igualtat entesa com a igualtat de gènere i igualtat d’oportunitats.
Es tracta d’un tema que ens preocupa. Aquest gener, la taxa d’atur a Castellar del Vallès era gairebé 5,5 punts més elevada entre les dones que entre els homes. És a dir, la xifra de castellarenques aturades superava en 637 la dels castellarencs aturats. La nova Regidoria d’Igualtat tindrà com a objectiu impulsar polítiques d’igualtat d’oportunitats a la vila, i ho farà de forma transversal, des de totes les àrees municipals. Així doncs, seguirem desenvolupant el Pla d’Igualtat aprovat al desembre del 2007.
El Programa d’Igualtat 2009 també inclou polítiques d’inserció laboral de les dones, l’obertura d’una Oficina d’Informació i Atenció a les Dones, l’elaboració d’una guia de prevenció de la violència de gènere i diverses activitats de sensibilització. Vull destacar, en el marc d’aquestes activitats de sensibilització, les programades a Castellar amb motiu del Dia Mundial de la Dona Treballadora, que podeu consultar en aquest enllaç.