dimecres, de juliol 29, 2009

Precaució contra el foc

Les vacances d’estiu són un bon moment per fer vida a l’aire lliure i estar en contacte amb la natura: sortides, acampades, barbacoes... Els castellarencs i castellarenques gaudim d’un entorn privilegiat, ja que l’àrea forestal i agrícola ocupa el 83% del nostre terme municipal. Malgrat tot, com ja sabeu, les condicions ambientals fan que ara mateix siguem sota un risc relativament elevat d’incendi forestal.

Aquests dies ja hem tingut algun ensurt. Dilluns al migdia es va cremar una hectàrea de terreny, i el cap de setmana passat es van haver de suspendre alguns actes de la Festa Major del Balcó de Sant Llorenç. Per això faig una crida a tots i a totes perquè fem un bon ús del bosc i extremem les precaucions contra el foc. Siguem prudents i raonables.

Podeu fer un repàs de les recomanacions preventives de la Generalitat en
aquest enllaç.

dimecres, de juliol 22, 2009

Un record pels bombers desapareguts

Ahir va ser un dia marcat per la tràgica mort de quatre bombers de la Generalitat que treballaven en l’extinció de l’incendi d’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. A Castellar tenim un magnífic cos de Bombers Voluntaris i, malauradament, ja sabem què és perdre un membre tan valuós de la nostra comunitat. Per això vull expressar, des de la nostra vila, el dolor per la pèrdua d’aquestes quatre persones i la solidaritat amb les seves famílies i amics. També voldria, una vegada més, reconèixer la tasca de tots els homes i dones que, dia rere dia, arrisquen la vida per la seguretat i el benestar de la seva comunitat. A tots ells, la nostra sincera admiració i el nostre agraïment.

dimarts, de juliol 21, 2009

Un llibre per aquest estiu

S’apropen les vacances d’estiu i molts tindrem temps (per fi!) de llegir alguns llibres. Per això vull recomanar-vos-en un: Moments estel·lars de la humanitat, d’Stefan Zweig. Zweig (foto) va ser un escriptor austríac de gran èxit als anys 20 i 30 del segle passat, i en aquesta obra va esmerçar dues dècades de treball. El llibre recrea, de forma novel·lada, catorze moments cabdals de la història de la humanitat, com la caiguda de Constantinoble o la derrota de Napoleó. La narració és amena i àgil, així que us agradarà de ben segur tant si us apassiona la història, com si no hi teniu un interès especial.

I vosaltres, quin llibre recomaneu per aquestes vacances?

dilluns, de juliol 20, 2009

Finançament: i els ajuntaments?

Aquests dies hem celebrat el nou acord de finançament autonòmic, que per primera vegada situarà Catalunya per sobre de la mitjana i que suposa un pas important en la federalització de l’Estat. Després de tancar amb èxit aquesta llarga discussió, és el moment que ens preguntem: per quan una millora del finançament dels ajuntaments?

Les corporacions municipals fem el paper de Ventafocs de les administracions. En som la més propera i la que ha de resoldre els problemes quotidians de la ciutadania, però també la que gestiona menys recursos. A més, ens toca fer-nos càrrec de serveis que no són competència nostra: serveis socials, activitats culturals i esportives, subvencions a tota mena d’entitats... Aquesta despesa supletòria consumeix prop del 30% del nostre pressupost, i l’afrontem amb recursos insuficients.

Hi ha altres fets que agreugen el problema. En el seu dia el Govern Aznar va eliminar l’antic Impost d’Activitats Econòmiques, que aportava el 20% dels ingressos municipals. Per altra banda, la crisi econòmica i la caiguda de la construcció també han reduït notablement els nostres ingressos –bona part provenen de les taxes que graven l’activitat immobiliària–.

30 anys després de les primeres eleccions municipals democràtiques, cap govern central ni autonòmic s’ha plantejat seriosament un repartiment més equitatiu dels recursos públics. Fa tres dècades, doncs, que aquesta discussió bàsica s’ajorna sine die. No podem esperar més: ara és el moment dels ajuntaments. Els governs d’Espanya i Catalunya haurien de resoldre ja aquest problema perquè puguem atendre millor els ciutadans. Sobretot, en temps de crisi.

dijous, de juliol 16, 2009

Un Pla per millorar la qualitat de vida de la gent gran

Fa una estona hem rebut la visita de Montserrat Ballarín, diputada de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, que ens ha acompanyat en la presentació del Pla de l’Envelliment Actiu de la Gent Gran (foto). Es tracta d’un pla pioner que formula estratègiques locals de promoció de l’envelliment actiu dels nostres avis i àvies.

L’any 2007 vam crear la Regidoria de Gent Gran amb aquest objectiu, millorar el benestar de la gent gran a Castellar. Des de llavors ha engegat diverses iniciatives amb molt bona acollida: l’Aula d’Extensió Universitària, les excursions “Vine i camina +60”, les sortides culturals... La regidora Glòria Massagué està fent una feina excel·lent, que culmina amb la presentació d’aquest Pla.

El projecte neix de les aportacions de la pròpia gent gran de la vila, recollides en una jornada de participació celebrada el passat mes de gener. Preveu actuacions en diferents àmbits, com la formació en l’ús de les noves tecnologies, la realització d’activitats físiques i la millora dels espais i instal·lacions per a gent gran.

Pel que fa a aquest darrer punt, vull destacar que ja hem fet alguns avenços en la millora de l’accessibilitat a l’espai públic. Per exemple, hem convertit diversos carrers en vies de plataforma única i n’hem eliminat les barreres arquitectòniques –Baixada de Palau i Caldes, els més recents–. A més, el Casal d’Avis de la plaça Major estarà connectat directament amb l’Espai Cívic.

En definitiva, el Pla és una eina ambiciosa que ens ajudarà a millorar la qualitat de vida dels nostres avis i àvies. Ara, a continuar treballant per tal d’aplicar-lo!

dimecres, de juliol 15, 2009

Bones notícies pel futur centre de coneixement de Castellar

El Ministeri d’Indústria, a través del Plan Avanza 2, ens ha concedit un ajut de 2,3 milions d’euros pel centre de coneixement que s’ha de posar en marxa l’any vinent al nou Espai Cívic de la plaça Major. Només hi ha dos municipis en tot l’Estat que han aconseguit aquest tipus d’ajut sense ser capital de província, i un d’ells és Castellar. A més, és la primera vegada que la nostra vila rep del Govern central una subvenció d’aquestes característiques. És, per tant, una molt bona notícia de la qual em sento especialment satisfet.

Per altra banda, també cal destacar que el Ministeri ens ha atorgat el 100% de l’import que vam sol·licitar.
Ja he escrit diverses vegades sobre la importància de la innovació i el coneixement per al futur de l’economia castellarenca i sobre el paper cabdal que jugarà el centre de coneixement de la plaça Major. Encara no fa tres mesos que ens va visitar David Cierco, director general per al Desenvolupament de la Societat de la Informació del Ministeri d’Indústria, i li vam explicar el projecte. Va ser una visita profitosa per a Castellar.

Així que ja ho veieu: de tant en tant, la política també ens dóna bones notícies!

divendres, de juliol 10, 2009

El carrer Baixada de Palau, per fi urbanitzat

La urbanització del carrer Baixada de Palau era una vella i justa reivindicació dels seus veïns. Ara l’hem dut a terme gràcies a la subvenció de l’ONCE i l’IMSERSO. Entre altres mesures, les obres han inclòs la construcció d’un nou paviment, l’arranjament de les voreres i l’adequació de la xarxa de clavegueram i de subministrament d’aigua. També s’hi han eliminat les barreres arquitectòniques. Els treballs han durat tres mesos i escaig, i en podeu veure el resultat a la fotografia.

diumenge, de juliol 05, 2009

L’atur ha baixat a Castellar

L’atur ha baixat a Castellar per primera vegada des del febrer de l’any passat. Durant el mes de juny no només s’ha frenat la destrucció d’ocupació –com al maig–, sinó que 75 castellarencs han trobat feina. Això suposa una caiguda de l’atur d’un 4,42% al municipi, per damunt del 3,3% que ha registrat Catalunya.

Aquest lleuger avantatge de Castellar és curiós si tenim en compte que el turisme, generador de llocs de treball durant els mesos d’estiu, té un pes reduït en la nostra economia local, mentre que la construcció hi juga un paper important. També cal tenir present, però, l’impacte positiu del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), que ens ha permès fer una inversió rècord en obra pública al municipi i que ha donat feina majoritàriament a empreses castellarenques.

Sigui com sigui, que baixi l’atur és una bona notícia, però no podem fer volar coloms. Les tendències són reversibles, i a Castellar hi ha, ara mateix, 1.622 persones aturades. Des de l’Ajuntament continuem treballant, dins de les nostres limitacions, perquè totes aquestes persones trobin feina i no quedin desprotegides davant les adversitats.

dijous, de juliol 02, 2009

Una visió de Castellar del Vallès

L’economia de Castellar del Vallès s’ha fonamentat, en els darrers anys, en dos pilars: l’activitat industrial –concentrada en els polígons del Pla de la Bruguera i de Can Carner– i la construcció. El sector de la construcció representa un 18% de les nostres empreses i professionals, un pes major que el desitjat. Malgrat aquest protagonisme, l’índex d’aturats al municipi és lleugerament inferior al del conjunt del Vallès Occidental: un 13,8% enfront d’un 14,6%, segons dades del mes d’abril.

El nombre total d’empreses a Castellar es troba al voltant de les 1.900, una xifra molt considerable. Tanmateix, un 80% són de perfil tecnològic baix. Davant la necessitat de canvi del model productiu al nostre país –i a la nostra vila–, el que ens toca fer a les administracions públiques és proporcionar eines i disposar l’entorn perquè apareguin activitats econòmiques innovadores, que tinguin futur i generin valor afegit. Si disposem d’aquestes eines, doncs, guanyarem competitivitat com a municipi durant els propers anys.

Per aquest motiu hem projectat un centre de coneixement basat en la innovació i les noves tecnologies, que s’ubicarà al nou Espai Cívic de la plaça Major i entrarà en funcionament l’any que ve. Formarà part de la xarxa de Living Labs, centres on administració, empreses i món acadèmic col·laboren per generar propostes d’innovació –productes, serveis i models de negoci–. El nostre entorn forestal i la nostra tradició cultural fan que aquest nou centre pugui ser una referència pel que fa a l’actuació en el medi natural, la música i els col·lectius innovadors.

Per contra, el dèficit en infraestructures de transport que pateix Castellar és, ara per ara, més difícil de resoldre. Continuem depenent gairebé d’una única sortida, la carretera B-124, que és la segona d’Espanya en la seva categoria amb un major trànsit rodat. La intensa relació que manté el nostre municipi amb les grans ciutats veïnes –Sabadell, Terrassa i Barcelona–, així com el desenvolupament dels nostres polígons industrials, fan créixer la demanda d’aquestes infraestructures.

Hi ha solucions a l’horitzó, però no tan properes com voldríem. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha previst un desdoblament de la B-124 que ens ha d’enllaçar amb la Ronda Nord de Sabadell i l’autopista C-58. Per altra banda, el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat des de Sabadell fins a Castellar es troba en fase d’estudi. Cap d’aquests projectes, però, es materialitzarà d’immediat, amb el consegüent col·lapse de les infraestructures actuals.

També voldria fer esment de les necessitats comercials de la nostra vila. Si volem que Castellar no sigui una població dormitori, una de les coses que hem de fer és, sens dubte, potenciar el nostre comerç. Necessitem una oferta comercial dinàmica i concentrada, pròpia d’una població de 23.000 habitants i capaç de competir amb les ofertes de ciutats veïnes que redueixen el pes del comerç castellarenc en relació al nostre entorn.

Per una banda, hem de consolidar el centre de la vila com a nucli comercial –un dels principals problemes dels nostres comerços és la seva dispersió geogràfica–. Així doncs, oferim incentius fiscals als establiments que hi aixequin persiana. Per l’altra banda, col·laborem amb l’Associació de Comerciants de Castellar (ACC) en diverses activitats de dinamització comercial que ja estan donant fruits.

En síntesi, puc dir que des de l’Ajuntament de Castellar del Vallès apostem per construir un municipi que creixi de forma limitada i sostenible, i que tingui en la innovació empresarial, els serveis i el comerç de proximitat els seus trets més característics. Només així ens convertirem en una vila activa i ben posicionada un cop hagi passat la crisi econòmica.

B30, la revista econòmica del Vallès que es distribueix amb l’Avui i el Diari de Sant Cugat, em publica aquest article a l’edició de juliol.

dimecres, de juliol 01, 2009

Entrevista a Ràdio Castellar

L’Eduard Garcia em va entrevistar en directe a Ràdio Castellar dijous passat. Podeu escoltar aquí l’entrevista, extreta del podcast de l’emissora.